Šiaip tai labai negražu raustis po svetimas pinigines, bet kad jau nuo pat kelionės pradžios atakuojat su klausimu kiek gi kainuoja gyventi Švento Bartolomėjaus saloje, tai suteiksiu galimybę paskaičiuoti ir pasvarstyti, ar jūsų piniginės išveš.

Visų pirma atversiu vieną kortą ir atsakysiu į klausimą TOP 1 – ką aš čia darau.

GOPR2834.JPG

Dėl visko kaltas kaip visada brolis (žinoma, iš teigiamos pusės)… Susirado panelę, kurios tėtis, vardu Marius, jau 13 metų gyvena Karibuose. Žinodama šį faktą, visuomet karksėjau, kad daaaavai važiuojam aplankyti arba gal jam reikia kokios nors pagalbos darbe? Ir kaip taisyklė – mintys materializuojasi. Šiemet jam prireikė pagalbos – iki rugsėjo 1 dienos pilnu etatu prižiūrėti jo 5 metų sūnų, o nuo rudens pradžios dar ir padėti jo įsteigtoje įmonėje. Apie šią crazy lietuviškai karibietišką šeimynėlę dar parašysiu blogo įrašą, jeigu tik šeimyna sutiks būti pasakojimo herojais, nes čia kvepia labai įdomia istorija! Bet grįžtant prie temos – gyvenu su jais (juk beveik giminaičiai – jeigu brolis tik žiedą užmaus), todėl didžiausias galvos skausmas – kur gyventi, manęs nevargino. Ir ačiū Dievui, kad taip pasisekė, nes gyvenamoji vieta – didžiausia salos problema.
Šv. Bartolomėjus yra pakankamai jauna sala, o dar ir maža bei kalnuota, todėl gyvenamo ploto labai nedaug. Kiek teko bendrauti su vietiniais bei matyti specialiose  salos Facebook forumuose – visi, kas nori čia kraustytis, neranda kur gyventi. Nors darbą, kaip kalba vietiniai, susirasti labai lengva, tačiau dažnai žmonės išvyksta iš salos neradę gyvenamosios vietos. Ir čia ne šiaip lele, o rimtas bajeris. Todėl atsiranda tokių, kurie vietoj to, kad nuomotųsi ar pirktų nekilnojamą turtą, nusiperka jachtas ir jose įsikuria. Visai kaip mes.
Tačiau prieš pradedant minėti tikslius skaičius, labai svarbu PABRĖŽTI, kad šios salos nereikėtų laikyti tipiška Karibų sala. Čia, skirtingai nei kitose Karibų salose, skurdo nerasi nei už vieno kampo, viskas europietiška ir modernu, todėl lyginti kainas su Kuba, Gvadalupe ar kitomis salomis būtų nelogiška ir neteisinga.

GOPR3049.JPG
Nuoma. Kaip ir minėjau, susirasti kur gyventi čia yra didžiulis iššūkis. Esi gimęs po laiminga žvaigžde jeigu tau pasiseka susirasti gerą variantą, nes kiti net mėnesiais ieškodami nieko neranda. Na bet ties radimu viskas nesibaigia. Nuomos kainos čia gerulės. Už mažą studio tipo butuką normalu yra pakloti apie 2 tūkstančius eurų per mėnesį, kambario nuomos kaina prasideda nuo 700 Eur, o jeigu nori dar ir normalesnio varianto – 900 Eur ir taip toliau. Kai pagalvoji, Vilniuje už 700 Eur jau gali išsinuomoti neblogą butą centre. Bet okey, mes ne Lietuvoje.
Nekilnojamas turtas. Jeigu nori nusipirkti ką nors šioje saloje, tai gali pradėt lošti Jackpot, nes Teleloto aukso puodo tikrai neužteks. Pigiausią variantą, kurį esu mačiusi – puse milijono eurų vertas mini apskuręs butukas su vaizdu į krūmus. Paprastų vilų kainos prasideda nuo 1 milijono eurų, o geresnės nuo 3 milijonų eurų. Kažkur ant kalvų stovi ir Romano Abramovičiaus vila (tiesa, ant kranto netoli mūsų visad stovi jo žvejybinė jachta, kuri didesnė už visų gyvenamąsias jachtas) – manau 3 milijonų vertės vilos jam tikrai neužteko.
Maistas. Šita tema yra skaudi, ypač kai kalbama apie mėsą… Nebežinau kiek Lietuvoje kainuoja vištiena, bet Anglijoje už kilogramą sumokėdavau netoli 6 svarų. Esu mėsaėdė ir mano kūnas pradeda drebėti negavęs mėsos kelias dienas, tačiau kai čia už 300 gramų sumoku 7 eurus – pradeda drebėti dar ir piniginė. Ir taip su visa mėsa – 2-3 kartus brangesnė. Lieviausi kiaušiniai (pakelis 10 vnt) kainuoja 3 Eur, bet kadangi pigiausių nieks neima – tai moki 5 Eur. Toks jausmas, kad prie kiekvieno produkto gali drąsiai pridėti 1-3 Eur ir gausi bartolomėjaus kainą. O ir šiaip, parduotuvės pilnos EKO ir BIO produktų, nes dauguma vietinių, kaip ir šeima su kuria gyvenu, stengiasi pirkti sveikesnius produktus, tad už maistą išleidžia dar daugiau (nors tiesą pasakius, nelabai kas čia parduotuvėse ir skaičiuoja). Tad norint normaliai maitintis vieno asmens biudžetas savaitei turėtų būti apie 150-200 Eur (neskaitant kavinių ir restoranų).
Alkoholis. Viskas vis dar brangu. Vienintelis pigus ir dar kartą pigus dalykas yra ROMAS! Nors aš esu labai prasta draugė su alkoholiu, bet Cuba Libre tai tikrai labai mėgstu. Tai romo mėgėjų džiaugsmui, 1.5 l Captain Morgan čia kainuoja 8 Eur, o Lietuvoje 0.7 l kainuoja 13 eurų. Tai ką vakare?
Restoranai, kavinės ir barai. Na ką aš jums galiu pasakyti, jeigu nori pavalgyti, o pavalgyti ne šiaip ką nors, tai be 35 Eur gali net neiti iš namų, nes vidutinio kietumo patiekalas ir gėrimas būtent tiek ir atsieis, o jeigu dar desertas ir arbatpinigiai… Norint nusipirki picą išsinešimui (kažkas panašaus į Pizza King, Darts ar Andriaus pica) už mažiausią picą paklosi 20 Eur. Kokteilių kainos visur prasideda nuo 10 Eur, bet vidutiniškai – 16 Eur. Tiesa, yra viena slapta magiška vieta, bet apie ją dar bus atkiras įrašas.
Viešbučiai. Nesu ekspertė šioje srityje, nes nieko nesinuomovau ir net neieškojau, bet vėlgi, anot vietinių, ne sezono metu (t.y. dabar), gali gauti kambarį už 80 Eur nakčiai, o sezono metu kaina iškart šokteli dvigubai, Kalėdų laikotarpiu – trigubai. Jeigu ieškosit – papasakokit.
Atlyginimai. Šioje srityje taip pat esu balta kaip varna, nes apie pinigus čia nieks nešneka. Kol kas tik viena prancūzė, mano metų, pasipasakojo, kad dirbdama aptarnaujančiame personale viešbutyje (tikslių pareigų neminėjo, bet spėju, kad tai pirmo levelio darbas), uždirba 2 tūkstančius eurų. 900 Eur sumoka už kambario nuomą, o visa kita lieka pragyvenimui. Tačiau iš tokios algos ji nieko niekada nesusitaupo ir niekur nekeliauja, nes nėra iš ko, bet kas antrą dieną varo kokteiliauti (viską matau iš Instagram). Tačiau pabendravus su daugiau vietinių, rodos, kad algomis čia niekas nesiskundžia, gyvenimu ir pragyvenimu taip pat. Darau prielaidą, kad visų algos prasideda nuo 2 tūkstančių Eur per mėnesį. Tiesa, visi sako, kad barmenai ir padavėjai uždirba velniškai gerai, nes arbatos čia niekas negaili. Tai gal pats metas keisti profesiją? Na, bet šia tema update galėsiu padaryti kiek vėliau, pašniukštinėjusi daugiau.
Šopingas. Man, kaip šopoholikei, bus tikra terapija arba greičiau košmaras, nes čia nėra kur apsipirkti!!! Na gerai, yra, bet ne visiems mirtingiesiems, nes visos parduotuvės yra Dolce Gabana, Prada ir taip toliau. Paris Hilton atvažiavus čia tik viską šluoja… O blogiausia viso to dalis, kad net Asos mane išdavė ir nesugeba pristatyti į salą užsakytų rūbų, tad pusę metų visose nuotraukose atrodysiu vienodai. O gal, tete, siųsk siuvimo mašiną ir medžiagų? Nors pala, jeigu knygų Amazon nesugeba atsiųsti, tai kaži ar ir siuvimo mašina atkeliaus…
Paslaugos. Aš, ta kuri panašiai keturis metus nebuvau nusiėmusi gėlinių nagų, dabar jau mėnesį vaikštau be spalvų, nes gėlinių nagų kaina prasideda nuo 55 Eur. Brangoka? Net bijau eiti ir klausti į kirpyklą, už kiek nudažytų mano garbanas, tad pasidžiaugsiu, kad saulė juos ir taip savaime balina.
Labai daug niuansų dar nežinau, bet manau galima daryti išvadą, kad be 2 tūkstančių eurų čia tikrai neišgyvensi. Tiek pat pinigų reikėtų ir norint vienai savaitei paatostogauti, nes atvažiavęs tikriausiai nesedėsi apsikabinęs jūros akmenėlį ant kranto.
Tai kas į svečius? Labai norėčiau įdėti siuntinį!!!

GOPR3060.JPG

Linkėjimai,

Beatričė